Volg Collage

 
 
 
 
 
 

Beeldend Vaardig 2020-2021

Op 08-09-2020 tot 15-06-2021

Zin om een verdieping te maken in je eigen creatieve en beeldende mogelijkheden? De training Beeldend Vaardig is gericht op het vergroten van eigen beeldende vaardigheden. Bovendien krijg je tips en ideeën hoe je de verschillende technieken voor je lessen in je klas kunt inzetten. De trainingen worden gegeven vanuit een procesgerichte didactiek. 

 

Module 1 Tekenen

Tekentechnieken: Er kan veel meer dan je denkt! Lijn, vlak, kleur, beweging en structuur zijn begrippen die aan de orde komen als we met diverse tekenmaterialen aan de slag gaan. Combinaties van materialen zorgen voor nieuwe beeldende mogelijkheden.

Schildertechnieken: We gaan ontdekken wat je allemaal met verf kunt doen. Kleur is daarbij natuurlijk een belangrijk element. Daarnaast besteden we ruimschoots aandacht aan creatieve mogelijkheden en inspirerende onderwerpen.
In de laatste bijeenkomst van deze module koppelen we vaardigheden aan de onderwijspraktijk en werken we aan jouw opzet, leerlijn of wensen.

Module 2 Textiel

Technieken met vezels en draden: Elke dag dragen we textiel. We slapen ertussen, drogen ons ermee af, kleden ons ermee. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? D.m.v. experimenteren, ontdekken en ontrafelen vinden we de antwoorden. Allerlei technieken komen langs. Je maakt een keuze uit vilten, haken en weven. Structuren, texturen, kleur... de eigenschappen van de materialen geven tal van uitnodigende toepassingen.

Oppervlaktetechnieken 1: Effen of bedrukt? Textiel is er in allerlei variaties. Hoe is het gemaakt? En waar moet je rekening mee houden? Met allerlei druk- en reserveringstechnieken krijgt het oppervlak een nieuwe dimensie. We gaan ermee aan de slag en ontdekken een scala aan mogelijkheden!

Oppervlaktetechnieken 2: Textuur, kleur en bewerking. Glad, harig, glimmend: elk oppervlak vertelt je iets, maar wat doen je ermee en hoe kun je dat beïnvloeden? We borduren hierop voort, letterlijk maar natuurlijk op nog meer manieren.

Module 3 Handvaardigheid

Papiertechnieken 1: Papier is het meest gebruikte materiaal op school. Maar waar komt het vandaan, hoe is het ooit ontstaan en hoe wordt het eigenlijk gemaakt? We oefenen 3 verschillende manieren van papier maken en bekijken hoe je het allemaal kunt inzetten in alle groepen. Kringloop en recycle zijn hiermee onlosmakelijk verbonden, je ervaart het door te doen.

Papiertechnieken 2: Aan de orde komen bekende en onbekende kanten van papier én hun eigenschappen: knippen, plakken, vouwen, spiegelen, soorten, maten, variëteiten, plat of ruimtelijk... er zijn talloze interessante toepassingen.

Technieken met construeren en verbinden: Verbindingen maken constructies mogelijk. We gaan verschillende combinaties onderzoeken met een grote diversiteit aan materialen en keuzemogelijkheden. Behalve papier en karton nemen we natuurlijke- en kosteloze materialen hierin mee.

Module 4 Beelden

‘Stoere’ materialen staan op het menu van deze module: klei, speksteen, hout, gips, metaal. We verkennen technieken en vaardigheden en oefenen in het platte vlak maar ook in ruimtelijke werken. We maken beelden door toevoegen en weghalen.

Module 5 Open atelier

Aan de slag met eerder opgedane kennis!
- Kies voor een verdieping van één van de eerdere modules of
- Kies voor verdere vertaalslag naar de klassensituatie.
Geef van tevoren aan waarmee je geholpen wil worden.
Waar mogelijk nemen we elkaar mee in de processen die we gevolgd hebben, daar valt altijd iets van te leren!

Module 6 Kunst, reflectie en tentoonstellen

Door middel van actieve werkvormen staan drie onderwerpen centraal in deze module:
-Hoe betrek ik kunst bij mijn beeldende lessen?
-Hoe reflecteer je op kunst en/of gemaakt werk van leerlingen
-Hoe zet je het proces/de producten van de beeldende lessen in de schijnwerpers?

 Data Module 1: dinsdag 8, 15 en 29 september 2020
Module 2: dinsdag 3, 10 en 17 november 2020
Module 3: maandag 11, 18 en 25 januari 2021
Module 4: woensdag 3, 10 en 17 februari 2021
Module 5: maandag 8, 15 en 22 maart 2021
Module 6: dinsdag 1, 8 en 15 juni 2021
 Tijd 19.30 – 21.30 uur
 Trainer Bertina Slettenhaar e.a.
 Locatie Almere
 Kosten Prijs voor 1 module: € 120,-
Prijs voor 2 modules: € 200,-
Iedere extra module: 100,- per module
Inclusief materialen
 Inschrijfdatum Uiterlijk 2 weken voor de startdatum van de module
 Voorwaarden Bij inschrijving ben je betalingsplichtig, ook als je later besluit (om welke reden dan ook) niet mee te doen.
 Extra informatie Je kunt je inschrijven voor één of meer modules naar keuze.
Elke module bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur.
Deelnemers die voor drie modules of meer inschrijven hebben voorrang.